H.C. Andersen

“… en gal, en elsker eller en poet?”

Det Utroligste

– En virtuel fejring af H.C. Andersens 215 års fødselsdag!

Sæt dig med en god kop kaffe, – lyt og lad dig rive med – når vores fortæller, Lise Marie Nedergaard, på sin levende og medrivende facon fortæller Andersens eventyr ‘Det Utroligste’ (1872).

Det specielle, sarkastiske og samtidig poetiske eventyr, er udvalgt med nøje omhu. Eventyret er et af Andersens sene og mindre kendte eventyr. Det kan forstås på et væld af måder, og på denne dag fortæller vi det som en fejring af, at kunsten altid overlever på trods af alverdens kriser, strabadser og modstand!

🇩🇰 HURRA for H.C. Andersen! 🇩🇰

Manden med de mange ansigter

Som i dag var der også på H.C. Andersens tid mange holdninger til den høje, ranglede person fra provinsen. Han passede måske ikke helt ind, men insisterede også selv på at stikke ud. H.C. Andersen var og er noget særligt, fuld af modsætninger, nuancer og facetter.

Hele sit liv satte digteren sit enorme talent ind på en afgørende opgave; at forstå sig selv, og hvad det vil sige at være menneske. Hans liv og kunst gør verden rigere, dybere og mere forunderlig.

En stor og sammensat personlighed

Multikunstner

H.C. Andersen var ikke blot forfatter. Han var også papirklipper, tegner, sanger, blomsterarrangør. Ja, han var et multitalent med et særligt blik for materialernes muligheder. Næsten alt, han rørte ved, blev til kunst.

Berømthed

Uden sammenligning er H.C. Andersen den mest kendte dansker i verden, og allerede på sin egen tid opnåede han enorm berømmelse. Ligesom i dag var holdningerne til ham dengang også mange – særligt i Danmark.

Nomade

Rastløsheden drev Andersen mod det nye. Utålmodigt længtes han altid efter at være dér, hvor han ikke var. På den måde blev han et af 1800-tallets mest rejsende mennesker. Verden og rejsekufferten var hans hjem.

Opfinder

H.C. Andersen var fornyer og opfinder. Ord, papirklip, fotografi – alt kunne være materiale for hans nyskabende leg. Litteraturen blev revolutioneret, og ordsprog og udtryk, vi i dag tager for givet, blev opfundet af ham.

H.C. Andersen havde gerne faste middagsaftaler 6 af ugens dage hos forskellige familier i København. Den syvende holdt han dog åben – man kunne jo blive inviteret ud.

Vidste du det?

"Stol ikke på potteplanter. De har været for meget sammen med mennesker."

H.C. Andersen

H.C. Andersens eventyr gjorde op med samtidens moraliserende børnelitteratur.

Vidste du det?

H.C. Andersen kaldte sine eventyr for “mine børn”.

Vidste du det?

"Giv ikke sorgerne husrum et eneste øjeblik ellers bliver de hos dig hele livet."

H.C. Andersen

Oplev H.C. Andersens Odense - I forunderlige fodspor

FORTSÆT FORTÆLLINGEN PÅ INSTAGRAM #hcao

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Besøg en landsby fra H.C. Andersens tid.

Museum om Odense og Fyn

Besøg en landsby fra H.C. Andersens tid

Museum om Odense og Fyn

Tekst er tilgængelig under Creative Commons. Navngivelse / Ikke Kommerciel / Del På Samme Vilkår 3.0. Se brugsbetingelser for flere oplysninger Cookies